Frontheftrucks - de belastbare allrounders in de logistiek
Ontdek hier alles over de belangrijkste heftruckmodellen, hun toepassingsgebieden evenals voor- en nadelen
Omschrijving: Binnen- en buitengebruik (afhankelijk van het type aandrijving), hoge omslagprestaties, lange transportafstanden, tot 6,5 ton draagvermogen en 6 meter hefhoogte, bij voorkeur pallettransport - accessoires en aanbouwdelen voor bijna alle andere transportgoederen beschikbaar.
De frontheftruck wordt beschouwd als de klassieke heftruck, die als allrounder wordt gebruikt voor bijna alle logistieke noden.
De vorken zijn aan een hefmast bevestigd en kunnen, afhankelijk van de mastuitrusting tot een hoogte van 6 meter worden geheven. Om deze reden worden frontheftrucks ook wel hefmasttrucks genoemd. Om een goede manoeuvreerbaarheid en een gepaste doorgang door halpoorten te garanderen, wordt de bouwhoogte van de vorkheftrucks laag gehouden, meestal minder dan 2 meter. Een eenvoudige mast (simplex) heft daarom slechts tot zo'n 2 meter hoog. Om hogere hefhoogtes te bereiken, zijn meervoudige masten beschikbaar. Deze kunnen bijvoorbeeld met 2 of 3 keer de masthoogte worden uitgeschoven. Een dubbele mast (duplex) heft tot ca. 4 meter, een drievoudige mast (triplex) tot ca. 6 meter. Een belangrijk criterium bij meervoudige hefmasten is de vrije heffing. De vrije heffing is de hefhoogte die kan worden bereikt zonder de mast uit te schuiven. Bij modellen zonder vrije heffing steekt de mast ook bij een lage hefhoogte iets naar boven uit, zodat de totale hoogte van de heftruck toeneemt en er voldoende ruimte aan de bovenkant moet zijn.
De bestuurdersstoel bevindt zich achter de mast zodat de bestuurder de vork en het laadproces kan controleren. De motor en het chassis bevinden zich onder de bestuurdersstoel en vormen een contragewicht voor de mast zodat de vrachtwagen niet kantelt wanneer hij vol geladen is. Om deze reden worden frontheftrucks ook wel heftrucks met contragewicht genoemd. Afhankelijk van de uitvoering wordt de bestuurder alleen door een rooster boven de stoel beschermd tegen vallende goederen. Er zijn ook uitvoeringen met een cabine, zoals volledig gesloten, verwarmde bestuurderscabines voor gebruik buiten of in diepvriesmagazijnen.
Het chassis van frontheftrucks is met achtersturing uitgerust, de twee voorwielen zijn star. De besturing op de achteras maakt het gemakkelijker om te manoeuvreren in magazijngangen en om de vork te gebruiken bij het stapelen van pallets. De meeste vorkheftrucks zijn 4-wielige vorkheftrucks. 4 wielen zorgen voor goede rijeigenschappen en voldoende stabiliteit bij het manoeuvreren. Er zijn echter ook 3-wielige vorkheftrucks beschikbaar. Ze hebben 2 voorwielen onder de mast en een achterwiel in het midden. Doordat de besturing via het centrale achterwiel gebeurt, zijn 3-wielige vorkheftrucks uiterst wendbaar en kunnen ze quasi ter plaatse draaien. Deze eigenschap is vooral in smalle magazijngangen een groot voordeel, maar gaat ten koste van de stabiliteit en het draagvermogen. 3-wielige vorkheftrucks bereiken daarom niet zo’n hoog draagvermogen als 4-wielige vorkheftrucks en zijn ook alleen verkrijgbaar met elektrische aandrijving.
Een ander belangrijk punt is de motorisering van de frontheftruck, die bijzonder belangrijk is voor de toepassing en de bedrijfskosten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen elektrische heftrucks en heftrucks met een verbrandingsmotor. Elektrisch aangedreven vorkheftrucks zijn emissievrij, geluidsarm en daardoor geschikt voor binnengebruik, opslaghallen en stellingmagazijnen. De rollen of banden zijn meestal niet ontworpen voor buitengebruik en als dat wel het geval zou zijn, dan alleen op zeer vlak terrein. De stroom voor de elektromotor wordt geleverd door een batterij die regelmatig moet worden opgeladen. Tijdens laadtijden kan de elektrische heftruck niet worden gebruikt, waarmee rekening moet worden gehouden bij ploegendienst. Frontheftrucks met verbrandingsmotor zijn in wezen dieselheftrucks of gasheftrucks. Beide varianten kunnen vrijwel continu in ploegendienst worden toegepast. De dieselheftruck kan snel worden getankt, gasheftrucks worden via een verwisselbare gasfles van LPG voorzien en kunnen dus zonder lange laadtijden worden gebruikt. Dieselheftrucks zijn zeer krachtig en hebben een hoger draagvermogen dan elektrische heftrucks of gasheftrucks. Vanwege de uitlaatgassen mogen ze echter niet binnen worden gebruikt. Dit is alleen toegestaan met een gasaandrijving of elektrische aandrijving.
Voor frontheftrucks is een ruim aanbod van aanbouwdelen en accessoires beschikbaar, zodat naast vorken voor pallettransport, ook klemmen, rotators, doornen en nog veel meer op de mast kunnen worden gemonteerd om aan de uiteenlopende eisen van de goederen te voldoen.
Frontheftrucks maken deel uit van het productassortiment van de meeste grote heftruckfabrikanten. Bij Supralift kan je tweedehands frontheftrucks kopen of huren van toonaangevende fabrikanten zoals Toyota, Linde, STILL, Jungheinrich, Hyster en Yale.
Hier vind je aanbiedingen voor tweedehands frontheftrucks:
Hier vind je de aanbiedingen voor gebruikte reachtrucks:
3-wielvorkheftruck4-wielvorkheftruckDiesel heftrucksElektrische heftrucksGas heftrucks